Ole Pedersen

Gå til indhold

Hoved menu

Vejledning til pc´er

vejledning
Stationær computer


Mange mennesker har en stationær computer til brug i hjemmet såvel som en, de bruger på kontoret eller andre steder for at arbejde.

Når man er på vej til at købe en ny stationær computer, er det, selv om teknologien har udviklet sig betydeligt i de seneste par år, og markedet efterhånden er blevet bedre til at omfatte en række udmærkede alt-i-én tilbud, stadig vigtigt at vide, hvad du søger. Ligeledes skal man holde øje med, hvad der er på tilbud af forskellige modeller på markedet, før du tager springet og bruger dine penge på noget, der sandsynligvis vil blive en stor del af dit liv i mange år fremover.

Når du køber en bærbar computer, er der selvfølgelig en tendens til, at computeren sælges som en samlet pakke. Karakteren af en bærbar computer betyder, at flere elementer såsom skærm, tastatur og mus alle kommer i den samme enhed, men en stationær computer er anderledes, fordi du skal udvælge en række separate dele, som hver især tilføjer noget til den samlede funktion af computeren. Samtidig er hver enkelt også afhængig af de andre dele, så de vil komme til at arbejde sammen.

Processor, skærm, tastatur, selv højtalere og mus sandsynligvis vil være adskilt eller købes separat til en stationær computer, og så er der også spørgsmål såsom, hvordan og hvor man kan installere en printer eller scanner eller anden hardware.

Hvor meget skal man bruge?


Den mængde penge, som du bliver nødt til at bruge på en egnet stationær computer eller pc, vil sandsynligvis blive fastsat hovedsagelig af de ting, du agter at gøre på din computer, som fx en ekstra stærk processor-kapacitet.

Det er muligt at finde en fornuftig pris på en samlet pakke for en stationær computer fra mange computer- og elektronikforhandlere, og disse er relativt enkle at tage med hjem og sætte op. Især hvis operativsystemet og andre programmer allerede er installeret af butikken eller producenten.

Hvis du har særlige ideer om, hvad du ønsker og har brug for, er det også muligt at købe en stationær computer stykke for stykke endda så langt, som at vælge den type processor, du ønsker. Forhandleren vil derefter konstruere en special-designet computer for dig. For erfarne brugere kan det være muligt at designe visse dele af systemet selv, men medmindre du har en grundig viden om, hvordan computere fungerer, er det formentlig bedre at gå efter en færdiglavet model.

Et andet spørgsmål, der skal overvejes, er, hvor simpelt det senere hen er at udvide systemet med forskellige udvidelser. Hvis den grundlæggende stationære computer ikke har en række forskellige tilslutningsmuligheder, herunder USB-porte og mere moderne tilslutninger såsom en FireWire port, så bliver det sandsynligvis dyrere at tilføje ekstra elementer hardware senere hen. Det er derfor værd at bruge et lille ekstra beløb til at begynde med og dermed få fx seks i stedet for fire USB porte.

Placering


En ting du skal overveje, når du vælger din stationære computer er det sted, hvor du agter at placere maskineriet, da den plads du har til rådighed kan påvirke, hvilken slags udstyr du kan bruge.

Hvis du har meget begrænset plads, så kan du endda overveje en bærbar computer i stedet. Men en komplet stationær computer behøver ikke at tage en masse plads, hvis du blot har et anstændigt skrivebord og et sted, der er godt ventileret og har nem adgang til stikkontakter til el-forsyningen.

Et dårligt ventileret rum kan medføre, at blæseren i computeren skal arbejde meget hårdt for at holde temperaturen i processoren og harddisken på den stationære computer nede, hvilket kan øge elforbrug og endda forkorte computerens levetid. Derfor kan en lille investering i møbler, hvor der er plads til tastatur, mus og skærm sammen med et diskret, men tilgængeligt sted at stille selve processoren, vise sig at være umagen værd i det lange løb.

Hertil kommer så et stabilt miljø for den stationære computer, at temperatur og luftfugtighed ikke ændrer sig for meget, og at computeren ikke flyttes rundt ofte (især ikke når harddisken er i drift). Følger du disse råd, kan det i væsentlig grad forlænge arbejdslivet for din investering.

Processorkraft


En af de vigtigste ting at kigge efter, når du vælger en stationær computer, er hastighed og kapacitet i den centrale processor, da det ofte er dette, der vil bestemme, hvor hurtigt og effektivt din computer vil være.

Grundlæggende er der to producenter, som leverer processorer til indenlandske stationære mainstream-computere, så det har ikke så meget med at gøre med producenten, som det har at gøre med de mere detaljerede specifikationer på processoren.

Som hjertet i din stationære computer, udfører processoren et vigtigt stykke arbejde. Der er ved en højere række processor en større tilbøjelighed til du får gode resultater, også selv om det er en lidt forældet model, end ved, at du blot har en enkelt processor. Dette vil være tilfældet ved de billigere modeller. Alligevel vil det være hensigtsmæssigt med en nogenlunde ny processor for at sikre, at du kan køre de programmer du ønsker, da der hele tiden kommer nye applikationer.

De bedste processorer har normalt hurtigere behandlings-hastigheder, så du kan gøre mere på din computer hurtigere; de har også en tendens til at leve længere. Men hvis du har tænkt dig at opgradere din computer efter et par år, vil en midrange processor sandsynligvis give lignende resultater med hensyn til hastighed og vil blot koste dig mindre. Det er altså værd at overveje, selv om den mellemste processor som sagt har en kortere levetid.

Skærme, tastaturer og printereSelv hvis du har den bedste processor i din stationære computer, vil du ikke få en tilfredsstillende oplevelse, hvis du ikke har tilstrækkeligt udstyr til at betjene computeren, såsom en skærm, tastatur, mus og printer.

Det er muligt at få alt dette udstyr sluttet til din stationære computer via USB portene. En måde at spare på brugen af USB portene på din computer, er at få fat i et stik, der fungerer som en splitter. Så kan du køre flere USB tilslutninger gennem en enkelt USB port på computeren.

På den anden side, hvis du foretrækker få kabler og gerne vil have lidt mere rådeplads på din ”arbejdsplads” er det også muligt at få en skærm, et tastatur og mus, der virker ved hjælp af en trådløs forbindelse til din stationære computer. De fleste moderne stationære computere vil have den nødvendige trådløse facilitet til at gøre dette, men det kan være en idé at tjekke om specifikationerne er der, inden du køber computeren.

Der er også muligt at vælge imellem forskellige designs på skærme og tastaturer, så de passer til dine personlige ergonomiske forhold og plads-muligheder samt andre behov såsom et tastatur, der er buet til formen på hændernes placering og en fladskærms-LCD-skærm, der fylder mindre rent fysisk. Derudover er det også muligt at få forskellige typer mus. I visse tilfælde kan disse være touch-pads som dem, der er indbygget i bærbare computere, og det er på den måde endnu en mulighed for at spare plads omkring din nye stationære computer.

Datahåndtering og opbevaring


På samme måde som med processoren, måles computerens lagerkapacitet i størrelse og hastighed. En harddisk med større lagerkapacitet og højere driftshastighed vil give dig jævnere drift.

Som et standardmål du kan kigge efter, når du køber din stationære computer, har de fleste harddiske en hastighed på til 7200 omdrejninger per minut. Selvom hurtigere hastigheder er mulige, er disse ikke nødvendigvis en fordel for den almindelige bruger. Ligeledes, en harddisks lagerkapacitet på 500 gigabyte eller større er, hvad der kan forventes i en nyere stationær computer. Men selvom man har en harddisk, der er større, er det tilrådeligt at rydde op i midlertidige filer og benytte sig af muligheden for diskfragmentering for at vedligeholde ydelseshastigheden.

Derudover er der en række muligheder for nemt at tilføje ekstra hukommelse til din stationære computer. De spænder fra simple memory-sticks til mere omfattende eksterne harddiske. Mange stationære computere har også kapacitet til at brænde data ind på en cd eller en dvd, mens du selv måske også ønsker at finde ud af, om der er mulighed for at brænde en Blue-ray-disk.

Mange stationære computere fastholder også ældre teknologi som fx et diskettedrev drev, mens en hurtig og pålidelig internetforbindelse også vil lade dig gemme data online. Som beskyttelse mod at systemet bryder sammen, er det en god ide at bruge en af disse hukommelses-systemer til at oprette en sikkerhedskopi af vigtige data.

TilbehørSåvel som de nødvendige elementer i en stationær computer såsom skærm, tastatur, mus og printer, og ud over de nyttige back-up-systemer som fx en ekstern harddisk, er der meget andet tilbehør, der er enten er essentielt eller bare godt at have. Dette afhænger af, hvordan du bruger din stationære computer.

Et sæt højttalere er afgørende, hvis der ikke allerede er en intern lydkilde i den stationære computer. Under alle omstændigheder vil et godt sæt højttalere eller et par gode hovedtelefoner forbedre lydkvaliteten lige meget hvad - fra videokonference til gaming.

På samme måde er et webcam er nødvendigt for videokonferencer, hvis der ikke kamera indbygget i skærmen. Desuden vil et webcam i høj kvalitet øge systemets ydeevne, når du sender videobilleder på fx internettet.

Andet tilbehør kan være afhængigt af de programmer, du bruger. Et eksempel er spil, der kan kræve forskellige former for input-enheder fx som et joystick eller andre kontrolmekanismer.

Når du køber din stationære computer, er det værd at overveje, hvor mange USB porte, du behøver for at forbinde alle dette tilbehør til dit system. Du skal også huske, at en høj processorhastighed vil lade dig bruge en række af disse applikationer mere glidende.

Andet specialiseret tilbehør kan omfatte et system til registrering af data fra magnetbånd i digital-format, og hvis du undersøger brugen af sådanne enheder, da vil en stationær computer med FireWire port sandsynligvis være nødvendig for at opnå de høje dataoverførselshastigheder, der er nødvendige.

Operativsystem og applikationer


Det operativsystem du bruger vil være altafgørende for, hvordan din stationære computer kommer til at fremstå, selv på trods af hardwarens klare tal.

Det er værd at huske på, at operativsystemet kan opdateres eller ændres på din stationære computer. Man må dog også overveje, at dette ikke nødvendigvis er en nem opgave afhængigt af operativsystemet og pågældende systemer. Derfor er en god idé at have operativsystem efter eget valg installeret på den stationære computer allerede, når du køber den fra forhandleren.

Operativsystemer bliver ofte opdateret. Selvom dit valg af operativsystem til dels vil dreje sig om dine præferencer med hensyn til udseende og funktionalitet, så omhandler mange af opdateringerne spørgsmål såsom datasikkerhed online og vil være med til at beskytte dig mod online-hacking og computer vira.

Som ekstra beskyttelse vil du også få brug for et antivirus- og firewallprogram, der er kompatibelt med dit operativsystem. Dette er til for at give dig en passende beskyttelse, mens du browser på internettet og downloader data såsom e-mails.

Ligesom et antivirus-program er et defragmenteringsprogram med til at bevare ydeevnen og integriteten af harddisken på din stationære computer. Andre applikationer er bredt tilgængelige for alle former for opgaver, som du måtte ønske at bruge din computer til - fra tekstbehandlingsprogrammer til spil og andre programmer, der gør det muligt at beskæftige sig med forskellige former for data.

Yderligere hardwaretilføjelser såsom et digitalkamera, kræver også deres egen software for at tillade upload og manipulation af data, og dette kan som regel hentes enten fra en cd-rom eller fra internettet.

Netværk og ForbindelserMed nutidens massive brug af internettet er en af de primære funktioner i dag selve internetadgangen eller muligheden for at kommunikere med andre over nettet. Af denne grund, vil et andet sæt af hardware og software, som det kan være nødvendigt at oprette være et modem eller en trådløs forbindelse til internettet enten via kabel, trådløs forbindelse, eller på anden måde. De relevante programmer for at få dette til at fungere er fx en internet browser og driversoftware til modemet.

Disse er nu mere eller mindre standardkrav sådan, at de nødvendige forbindelser og porte såsom en Ethernet-port, næsten helt sikkert vil være inkluderet i din stationære computer. Men igen, styrken af processoren vil delvist afgøre dataoverførselshastigheden og bestemme, hvad du vil være i stand at gøre, når du uploader og downloader data til og fra internettet.

En hurtigere processor vil lettere kunne klare den hurtige bredbåndsforbindelse, der nu er let tilgængelig og ofte findes med en fast pris fra netværksudbyderen, og vil lade dig gøre mere med internet-data, herunder multimedie opgaver som streaming af video. I denne forbindelse er det nødvendigt at kontakte en internet udbyder for at finde frem til den bedste aftale for dine data behov. Dette vil afhænge af dine krav til båndbredde, hvilket også bestemmer, hvor hurtigt du kan hente data fra internettet.

Strømforbrug


Selv om der kan være flere enheder tilsluttet til din stationære computer, er el-forbruget normalt lavt, og energieffektivitet er som regel høj. En af de vigtigste ting at huske på er imidlertid, at du sandsynligvis får brug for stikkontakter til flere af enhederne.

Nogle af disse tilføres strøm via en USB forbindelse, men mange vil kræve deres egne strømkilder. Det vil højst sandsynligt være tilfældet, at computerens processor, skærm, printer, modem, højttalere og eksterne harddisk alle vil kræve en stikkontakt. Dette kan opnås ved brug af en forlængerledning eller adapter, men selvfølgelig også medføre, at hver ekstra enhed trækker på strømforsyningen og tilføjer en lille smule ekstra til strømforbruget og elregningen.

Strømforbruget er dog for hver enhed som regel så lille, at der er ringe fordel at vinde ved at skifte enheder til og fra separat, mens computeren er i brug. Den bedste metode til strømbesparelse er at sikre, at enheder er slukket, når du ikke har til hensigt at bruge din stationære computer i en længere periode.

 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu